Heleen van Kemenade

Over mijn jeugd

Als kind kon je mij uittekenen, half liggend op een stoel, mijn hoofd ondersteund door mijn handen. Lezend in een boek waarin verhalen en nieuwe wondere werelden voor mij tot leven kwamen. Ik hoorde niets en zag niets anders dan de letters die zich tot woorden en zinnen vormden.

In mijn jeugd woonde ik in Indonesiƫ. Het was er altijd heet en klam. IJs en sneeuw bestonden alleen in de boeken die ik las en de beelden die ik daarvan vormde in mijn hoofd. Ik kon geen genoeg krijgen van beschrijvingen en plaatjes van de winter. Daar, in mijn jonge jaren, is een zaadje geplant dat uitgroeide tot een grote liefde voor (prenten)boeken. Waarbij in die tijd vooral boeken over sneeuw mijn hart sneller deden kloppen.

Over mijn werk

Later in mijn leven kwamen er meer liefdes bij. De liefde voor mijn man en twee zoons, en de liefde voor kinderen in het algemeen. Ik werd remedial teacher en kindercoach. In mijn praktijk Lichtpuntjes hielp ik kinderen met leerproblemen. Mijn uitgangspunt was altijd het kind erkenning te geven voor wat er al goed ging, het opbouwen van vertrouwen en het zorgen voor een veilig gevoel. Alleen dan kun je verder groeien.

In mijn jaren in het onderwijs zag ik de spanning bij jonge kinderen toenemen. Jezelf zijn en vanuit je talenten leren en ontwikkelen was niet meer genoeg. Het moest meer, beter en hoger.

Over mijn boekje

Als ik denk aan mijn eigen jeugd komt altijd het warme gevoel terug dat ik had bij het lezen van boeken. Ik kwam op het idee zelf een boek te schrijven voor kinderen, vanuit mijn ervaringen in het onderwijs. Het moest een boekje worden met een positieve boodschap dat een nieuwe wereld kon openen.

Inmiddels had zich in mijn leven nog een liefde aangediend, die voor kunst. Ik volgde diverse cursussen en ontdekte dat kijken naar kunst nieuwsgierigheid en verbeelding aanwakkert. Net als bij het lezen van boeken.

Het prentenboek dat ik maakte, combineert de liefdes in mijn leven. Die voor kinderen, lezen en kunst. Het trotse vogeltje creƫert een warm en veilig moment voor kinderen, waarin ze voorgelezen worden of zelf lezen. Het brengt ze op een speelse manier in aanraking met kunst en creativiteit.

Het boekje draagt ook een boodschap uit. Je bent belangrijk, gewoon door er te zijn en je hebt je eigen unieke talenten.

Ook al zie je ze soms zelf niet, er zijn altijd lichtpuntjes.